Sănătatea se caracterizează printr-o „bunăstare fizică, mentală și socială” și nu constă doar în absența bolii sau a infirmității.

Boala înseamnă acumularea de toxine care mărește starea de aciditate, datorată de cele mai multe ori consumului exagerat de alimente procesate și unei hidratări incorecte.

Dezechilibrele nutriționale, emoționale și comportamentale dezvoltă o stare de aciditate și o acumulare de toxine care de cele mai multe ori nu sunt eliminate. Aceste toxine se reabsorb din colon și ficat ajungând în circulația sangvină iar apoi în țesuturi și celule, îmbolnăvind organismul.

Din cele mai vechi timpuri omul a fost etichetat ca omnivor, adică omul trebuie să consume toate tipurile de alimente. Tendințele actuale însă sunt spre frugivor, deoarece omul se aseamănă din punct de vedere anatomic cel mai bine cu primatele, adică cu maimuțele care consumă semințe, fructe și legume. Ținând cont că omul desfășoară o activitate fizică și intelectuală zilnică intensă, acesta are nevoie de toate tipurile de nutrienți atât de natură animală, cât și vegetală. Proporțiile trebuie bine ajustate astfel încât să asigure organismului o stare de sănătate absolută prin menținerea unei alcalinizări optime a organismului.

Pentru a înțelege ce înseamnă alcalinizarea și de ce este necesară o cură de alcalinizare, trebuie să înțelegem efectul pH-ului alimentelor asupra organismului nostru. Toate alimentele au un pH. Alimentele cu un pH mic, au un nivel ridicat de aciditate, în timp ce alimentele cu pH mare alcalinizează și sunt cele mai recomandate pentru consumul frecvent. Organismul este capabil să mențină un echilibru acido-alcalin, cu condiția ca organele să funcționeze corect, iar regimul alimentar să fie alcalin și bine echilibrat – neinfluențat de tutun, alcool, poluare, radiații ori stress. Fiziologic, corpul uman acționează ca un mediator biochimic echilibrând pH-ul sângelui la parametrii normali.

Un echilibru corect între cele două tipuri de alimente ar trebui să fie de 80% alimente alcaline și 20% alimente acidifiante. Unul dintre principalele motive pentru care dieta modernă nu este alcalină este supraabundența de proteine din alimentele procesate, ca de exemplu mezeluri sau preparate de tip fast-food. Cele mai recomandate alimente alcaline sunt ​​sparanghelul, sfecla roșie, broccoli, morcovi, conopidă, țelină, salată verde, varză, ceapă și spanac.

Trebuie evitate mâncarea de tip fast-food, orice fel de prăjeală, mezeluri, orice are zahăr adăugat, alcool, aditivi, E-uri, conservanți.

În general, când este vorba despre sănătate este vorba despre echilibru. Când consumăm mese echilibrate obținem și un echilibru interior. Echilibrul corect de nutrienți ajută corpul să acționeze eficient și protejează celulele de probleme nedorite.