Uleiul de cocos este diferit de untul de cocos. Untul de cocos este un piure fin din pulpa de nucă de cocos. Este 100% pur, nemaiconținând nici un alt adaos. Este obținut exclusiv din nuci de cocos din culturi organice si este un produs crud, fiind obținut exclusiv prin procedee mecanice (presat la rece). Uleiul este extras din pulpa de cocos prin presare la rece, însă are același gust exotic și întrebuințări destul de similare atât în bucătărie, cât și în industria cosmetică naturală. Untul de cocos este un produs integral, spre deosebire de uleiul de cocos. Uleiul de cocos este extrem de recomandat în îngrijirile estetice de iarnă, dar nu trebuie să neglijăm și aportul nutrițional pe care îl are acest ulei și toate proprietățile curative care îl recomandă a fi folosit în alimentație.

Deoarece conține un tip special de grăsimi saturate, respectiv trigliceride cu lanț mediu care sunt metabolizate diferit, acidul caprilic, acidul lauric și acidul capric, acești acizi grași sunt ușor digerabili, au proprietăți antimicrobiene și antifungice și ajung direct la ficat din tractul digestiv unde sunt utilizați ca o sursă imediată de energie sau transformați în așa-numitele ketone care pot trata afecțiuni ale creierului, cum ar fi epilepsia sau boala Alzheimer.

Uleiul de cocos presat la rece nu conține colesterol și nici grăsimi nocive de tipul trans, pe care toți medicii și specialiștii în nutriție ne avertizează să le evităm. Pentru toate beneficiile uleiului de cocos, experți în nutriție și chiar medici ne sugerează să consumăm ulei virgin, organic, presat la rece, nehidrogenat. Câteva dintre proprietățile curative pentru care trebuie să-l folosim:

 • Accelerează arderea grăsimilor. Obezitatea constituie în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Deși unele persoane cred că pentru a slăbi e important doar să reducă numărul de calorii, și sursa caloriilor consumate este importantă. Suntem ceea ce mâncăm și alimentele diferite influențează în mod diferit corpul nostru și producția de hormoni.
 • Este remediu pentru boala Alzheimer care reprezintă cea mai uzuală cauză de demență la nivel global și apare de obicei la persoanele în vârstă. Digestia acizilor grași din uleiul de cocos de către ficat conduce la producția de ketone – o sursă de energie rapidă pentru creier. Ketonele furnizează energie creierului fără a fi nevoie de insulină pentru a transforma glucoza în energie. Studii recente arată că pentru a procesa glucoza și a furniza energie celulelor nervoase de la nivelul creierului, acesta produce insulină proprie. Deoarece creierul unei persoane care suferă de Alzheimer și-a pierdut capacitatea de a produce propria insulină, ketonele din uleiul de cocos virgin creează o sursă alternativă de energie suplinind această funcție. Doza recomandată ar fi de 2 lingurițe pe zi luate împreună cu mâncarea pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.
 • Protejează inima și aparatul cardiovascular. Colesterolul circulă prin fluxul sangvin atașat de proteine cunoscute ca lipoproteine. Există lipoproteine cu densitate redusă (LDL) și cu densitate ridicată (HDL). Nu tot colesterolul este nociv și creează probleme. HDL reprezintă colesterolul „bun” care trebuie crescut, iar LDL este colesterolul „rău” pe care trebuie să-l reducem. Dacă există prea mult colesterol în corp, excesul continuă să circule prin sânge. LDL-ul care circulă constant prin sânge va penetra în cele din urmă pereții vaselor de sânge unde formează plăci de colesterol și îngustează vasele de sânge, uneori până la punctul în care este blocat fluxul de sânge. Uleiul de cocos, datorită nivelului ridicat de acid lauric, stimulează producția de colesterol de tip HDL care ajunge la ficat unde este descompus, fără a afecta vasele de sânge.
 • Combate inflamațiile. Uleiul de cocos pare să aibă un efect direct de suprimare a substanțelor chimice responsabile pentru apariția inflamației. Studiile realizate arată că, de exemplu, polifenolii din uleiul de cocos au rol antiinflamator și antioxidant, reducând efectele artritei. Spre deosebire de medicamentele cu rol antiinflamator care majoritatea au efecte secundare, printre care afecțiuni gastrice etc., uleiul de cocos nu are niciun efect secundar. Masează articulația dureroasă cu puțin ulei de cocos de 1-2 ori pe zi pentru a reduce din inflamație, dar consumă și intern ulei de cocos pentru eficacitate maximă.
 • Detoxifiază-ți organismul cu ulei de cocos. Aproape 50% dintre acizii grași conținuți în uleiul de cocos sunt reprezentați de acidul lauric. Când uleiul de cocos este digerat cu ajutorul enzimelor, se formează o monogliceridă numită monolaurină. Atât acidul lauric, cât și monolaurina pot distruge agenți patogeni precum bacterii, viruși și ciuperci. Acizii grași și substanțele rezultate în urma descompunerii lor pot contribui la eliminarea agenților patogeni, având rol antiviral, antibacterian și antifungic.
 • Are efecte anti-îmbătrânire. Uleiul de cocos, foarte bun datorită conținutului bogat în antioxidanți, prezintă proprietăți anti-îmbătrânire deosebite fiindcă este bogat în vitamina A și vitamina E, vitamine care întârzie procesul de îmbătrânire. Oxidarea constituie principalul motiv pentru îmbătrânirea pielii, iar uleiul de cocos poate reduce efectul nociv al radicalilor liberi. Deoarece conține și antioxidanți eficienți și acid ferulic, contribuie la estomparea ridurilor fine și a petelor de vârstă, conferind luminozitate și prospețime tenului, fiind un excelent tratament natural care menține pielea tânără mai mult timp.
 • Ajută la menținerea densității osoase. Uleiul de cocos ajută corpul să absoarbă calciu și magneziu și totodată previne osteoporoza care face ca oasele să devină mai friabile și prin urmare, mai ușor de fracturat. Fracturile cauzate de osteoporoză sunt mai frecvente decât cazurile de infarct sau de cancer mamar. Osteoporoza apare de obicei la persoanele vârstnice. Trei linguri de ulei de cocos consumat zilnic pot contribui la prevenirea osteoporozei.
 • Menține sănătatea glandei tiroide, proprietățile uleiului de cocos servesc la buna funcționare a glandei tiroide, cresc rezerva de energie a organismului și stimulează metabolismul, aspecte utile atunci când dorim să slăbim. Uleiul de cocos susține funcția tiroidiană cu rol în procesarea vitaminelor și mineralelor, producția hormonală și dezvoltarea sănătoasă la copii. Uleiul de cocos poate corecta dezechilibrele din funcționarea tiroidei, de exemplu scade sensibilitatea la frig crescând temperatura corporală, reduce căderea părului, asigură o mai bună hidratare a pielii și întărește sistemul imunitar, ajutând la funcționarea optimă a organismului.
 • Are proprietăți antifungice și antimicrobiene– trigliceridele cu lanț mediu care se regăsesc din abundență în uleiul de cocos sunt deosebit de eficiente antifungicide – combat diversele micoze ale pielii. Pe scurt, pot pătrunde în membrana ciupercii, conducând la distrugerea acesteia și prin urmare, la cea a ciupercii. Este important să continui cu aplicarea uleiului de cocos până când dispar toate simptomele. De asemenea, uleiul de cocos distruge microbii, acidul lauric în special, fiind responsabil de acest rol antimicrobian.
 • Este ideal în lupta cu candidoza care apare în urma proliferării în exces a unei ciuperci numite Candida albicans. Candida trăiește în mod normal în gură, în gât, în zona organelor genitale și a tractului intestinal fără a ne afecta negativ. Însă atunci când această ciupercă se înmulțește în mod dezechilibrat, poate afecta sănătatea, putând conduce la oboseală, dureri abdominale, tuse etc
 • Ajută la restabilirea echilibrului hormonal. Consumul de alimente bogate în acizi grași cu lanț mediu cum sunt cei din uleiul de cocos permit un mai bun control al producției de hormoni. Corpul are nevoie de diverși acizi grași pentru a produce hormoni, inclusiv acizi grași saturați și colesterol. Aceste grăsimi sunt precum niște cărămizi din care se construiesc hormonii, dar de asemenea reduc inflamațiile, stimulează metabolismul și scăderea în greutate. Prin susținerea funcției tiroidiene, uleiul de cocos ajută la reglarea producției hormonale.

În concluzie, putem să folosim anumite ingrediente sănătoase atât pentru ingrjirile estetice, dar și în alimentație. Este foarte important să conștientizăm că indiferent de multitudinea de informații la care avem acces, consultarea unui specialist în domeniu este obligatorie pentru obținerea rezultatul dorit.